blog

Plastová vs. dřevěná okna

FND stavby 28.02.2023

Plastová vs. dřevěná okna

Je to jeden z těch nekonečných bojů dvou nesmiřitelných táborů. Praha nebo Brno, Nikon nebo Canon, plastová nebo dřevěná. Jak to je ve skutečnosti s materiály používanými na výrobu oken? Jsou „plasťáky“ opravdu o tolik horší než dřevěná okna? Možná vás výsledek překvapí.

Nižší cena. A dál?

Obecně se ví, že plastová okna jsou více či méně levnější. Záleží na typu okna, výrobci, dekoru atd. Někdy je ale rozdíl v ceně opravdu výrazný a platit např. 30 % navíc je už na zvážení.

Cena ale samozřejmě není jediným faktorem, který bychom měli brát v potaz při výběru okna. Je tu také údržba, životnost, odolnost materiálu. A to se, možná překvapivě, otáčí jazýček vah na stranu plastových oken.

Materiál a životnost oken

Spousta lidí by chtělo dřevěná okna zkrátka jen pro to, že je to přírodní materiál. Přirozený pro planetu, příjemnější na dotek i pohled a výborný pro takový ten hřejivý pocit, že máme doma svůj „kus přírody“.

Je ale třeba si uvědomit, že dřevo je materiál, který neustále pracuje a reaguje na okolní vlivy. Bobtná a sesychá v závislosti na okolní vlhkosti. Když je dlouhodobě vystavováno změnám počasí, může se začít i různě kroutit a praskat. V důsledku toho vznikají problémy s těsností a okna ztratí na efektivitě. Tady je potřeba zdůraznit, že to neznamená, že dřevěná okna vám za rok vypadnou z rámů. Jde o dlouhodobou záležitost. Taková degradace oken, při správné údržbě, trvá roky. Taky záleží, jestli jsou okna na domě v Krkonoších, nebo na jihu Moravy.

Plast je naproti tomu stálý materiál, kterému vlivy okolního prostředí nevadí. Praží slunce, mrzne až praští a on si stejně drží stejnou fazónu. Životnost plastových oken je sice často udávána na 50 let, ale reálná životnost bude ještě delší. Naproti tomu dřevěná okna vám takovou životnost nabídnout nemohou.

Je pravda, že dřevěná okna trochu lépe dýchají a u plastových oken by se tak logicky mělo více větrat. Rozdíl je v tom ale pramalý a větrat se musí v každém případě.

Dovolte mi ale vyvrátit jeden zažitý mýtus, který kolem plastových oken panuje. Jde o výskyt plísní v bytě, nebo domě po instalaci plastových oken. Pravdou je, že na toto materiál oken nemá vliv. Jde o celkovou vlhkost v bytě, jestli správně větráme, kolik květin v místnosti je, jestli má teplý vzduch z topení pod oknem přístup k němu (ano, i to hraje roli), jestli je dům zateplený a jestli máme správně rozvržené vytápění. Je toho opravdu hodně, co má vliv na tvorbu plísní. Ale kvalitní správně zasazená plastová okna to opravdu nejsou.

Údržba

Další plus pro plastová okna je údržba. Říká se, že „plasťáky“ jsou bezúdržbové. Není to tak docela pravda. Umýt je jednou za čas vás asi nemine. Dále je doporučené nechat okna jednou za rok seřídit, aby správně těsnily. Ale to je vlastně všechno.

Naproti tomu dřevěná okna je dobré alespoň jednou za rok natřít speciálními nátěry, jinak budou působit zašle, černají, šednou a začínají více reagovat na okolní vlivy. Toto ovšem platí v případě, že dřevo není obalené v plastové dekorové fólii. V tomto případě se ale nabízí otázka, jestli už pak není jedno, jestli si bydlení osadíme plastovými nebo dřevěnými okny.

Opravdu je to tak jednoznačné?

Když ke všemu řečenému připíšeme plastovým oknům ještě dvě drobná plus, za lepší protipožární vlastnosti a za to, že když si pořídíte plast s dekorem dřeva, na první pohled to prakticky nepoznáte.

Dřevěná okna jsou možná vyšší třída, ale z praktického hlediska vzato se plast ukazuje jako vhodnější materiál pro výrobu oken. Cena, stálost, odolnost, životnost. Neradi bychom vzbuzovali dojem, že jsme proti dřevěným oknům zaujatí. Naším cílem je podat zákazníkům skutečné vlastnosti používaných materiálů. FND Stavby váš nový domov osadí takovými okny, jaká si budete přát.

Autor: FND Stavby

Nachytřete se

Nové články

benefits backgound
BEZSTAROSTNOST

BEZSTAROSTNOST

Připravíme projekt, zajistíme financování a postaráme se o výstavbu.


Vy žijte

KVALITA

KVALITA

Kvalitní materiály od cihly přes tašky po poslední dlaždičku.


Vlka se bát nemusíte

VARIABILITA

VARIABILITA

Široký výběr katalogových domů, ale klidně vám vytvoříme vlastní projekt.


Vybere si každý

RYCHLOST

RYCHLOST

Cihlové domy stavíme ve vysoké kvalitě a přitom rychle.


Hotovo do roka a do dne

INDIVIDUALITA

INDIVIDUALITA

S našim designovým studiem máte interiér na míru v ceně.


Bydlete podle sebe