blog

Krbová kamna, pro a proti

FND stavby 18.11.2022

Krbová kamna, pro a proti

Rozhodli jste se svůj domov zpříjemnit a zútulnit pořízením krbových kamen? Nebo vás k tomuto rozhodnutí ženou ekonomické a ekologické důvody? Ať už je to jak chce, je vhodné před samotným výběrem znát všechny klady a zápory, které se s pořízením krbových kamen nevyhnutelně pojí.

S krbovými kamny do svého obývacího pokoje vnesete nejen harmonickou atmosféru, kterou plápolající oheň nutně vyvolává, ale také saze, špínu a prach. Musíte vzít v potaz také fyzickou námahu, kterou budete muset pravidelně vynakládat při přípravě a uskladnění dřeva do kamen a zároveň se připravit i na možné nešvary, které si pro vás kamna mohou připravit.

Romantika vs. komfort

Prolenošené večery strávené před krbem či krbovými kamny jsou jedním z hlavních důvodů, proč se tolik lidí rozhoduje právě pro toto řešení vytápění svého domu. Co se ekologického a ekonomického aspektu týče, jsou krbová kamna často sázkou na jistotu.

V menších stavbách, na chatách či chalupách mohou posloužit jako hlavní zdroj vytápění a nejlépe se hodí do míst, kde z prostorových důvodů není možné zabudovat krbovou vložku nebo krb. Pokud chcete celý svůj domov vytápět právě tímto způsob, optimálním řešením je vsadit na kamna s výměníkem, která jsou napojena na stávající topný systém a doplňují vytápění plynovým či jiným kotlem.

Krbová kamna s sebou však přináší celou řadu nových starostí, se kterými jste si dříve vůbec nemuseli lámat hlavu. Co se komfortu a rychlosti vyhřátí domu týče, nemůžeme kamna srovnávat s radiátory, u kterých stačí pouze otočit knoflíkem a máte hotovo.

Zvýšené množství popela, prachu a nečistot

Dále musíte myslet na to, že s příchodem polínek do domácnosti nevyhnutelně vnesete i větší množství prachu a nečistot, budete tedy muset zvýšit intenzitu úklidu. Při každodenním provozu se nevyhnete popelu při ranním vybírání popelníku (kamna totiž mají oproti kotlům velice malé zásobníky na popel, proto je nutné je často vybírat) a nepořádku při průběžném přikládání do kamen. Jemný popílek se navíc rozptýlí po celém prostoru a zanedlouho se s ním setkáte i ve vzdálených místnostech.

Zároveň je třeba myslet i na bezpečnost – přece jen si s krbovými kamny přinášíte do svého domova skutečný oheň, který umí být dobrý sluha, ale velice zlý pán. Při přikládání se vám často stane, že vám vypadne ven žhavý uhlík. Pokud byste neměli kolem krbu dostatečnou nehořlavou plochu, zbytečně riskujete nejen ztrátu majetku, ale i život. Tuto plochu kolem krbu tedy rozhodně nepodceňte – řešením může být postavit krbová kamna na dlažbu nebo na dostatečně širokou desku z kaleného skla.

Krbová kamna coby zdroj tepla jsou závazek

Aby teplota v místnosti či celém domě příliš nekolísala, je třeba do kamen pravidelně a často přikládat. Dle intenzity topení, aktuálního naložení kamen i typu dřeva je třeba přikládat zhruba co hodinu. Nejvyšší výhřevnost má habrové nebo dubové dřevo, oblíbená je i bříza, která sice shoří rychleji, ale zato je levnější a v krbu nepraská. Ráno je pak zapotřebí trochu umu oheň v kamnech vůbec rozhořet, takže si na vytoužené teplo musíte chvíli počkat.

S obstaráváním kamen se také pojí značná fyzická námaha – dřevo musíte před sezónou nejprve koupit, nařezat a uskladnit a následně jej v zimě pravidelně nosit dovnitř a doplňovat vnitřní zásobník (je tedy vhodné vzít v potaz i vaše prostorové možnosti na dřevo). Dřevo jako materiál je velice těžké a pravidelným nošením si můžete namoci záda, zvažte tedy i své fyzické možnosti.

Je třeba také vzít v potaz, že pokud pořídíte jako centrální zdroj vytápění krbová kamna bez výměníku, která umístíte do hlavní místnosti v domě, budete mít problém vytopit rovnoměrně zbytek domu. Ačkoliv kamna vcelku pohodlně vytopí přilehlé místnosti, vzdálenější prostory zůstanou prakticky zcela nevytopené. Zároveň je třeba se připravit na značné kolísání teplot – místnost s kamny může být často přetopená a dusná, v potaz je zapotřebí brát i suchý vzduch, se kterým se topení v krbových kamnech pojí a nejvíce s ním mohou bojovat astmatici.

Nesporné výhody krbových kamen

Přes to všechno nabízí krbová kamna řadu nesporných výhod. V případě, že kamna využíváte jako doplňkový zdroj tepla, jeho klady se projeví naplno. Jedná se totiž o zcela nezávislý zdroj energie, v případě výpadku elektrické energie tedy určitě nezmrznete. V současné situaci je zároveň velká výhoda nebýt závislý na plynu a mít alternativní zdroj tepelné energie pro všechny případy.

V neposlední řadě skýtají pro řadu majitelů krbová kamna oblíbený zimní koníček – zatápění a následné udržování tepla v domě je vnímáno jako výsada a přijít na to, jak teplo udržovat co možná nejvíce stálé a rovnoměrné může být opravdový kumšt, proto kamna často patří k opravdové chloubě majitele domu, se kterými se rádi pyšní návštěvám.

Autor: FND Stavby

Nachytřete se

Nové články

benefits backgound
BEZSTAROSTNOST

BEZSTAROSTNOST

Připravíme projekt, zajistíme financování a postaráme se o výstavbu.


Vy žijte

KVALITA

KVALITA

Kvalitní materiály od cihly přes tašky po poslední dlaždičku.


Vlka se bát nemusíte

VARIABILITA

VARIABILITA

Široký výběr katalogových domů, ale klidně vám vytvoříme vlastní projekt.


Vybere si každý

RYCHLOST

RYCHLOST

Cihlové domy stavíme ve vysoké kvalitě a přitom rychle.


Hotovo do roka a do dne

INDIVIDUALITA

INDIVIDUALITA

S našim designovým studiem máte interiér na míru v ceně.


Bydlete podle sebe