blog

5 tipů pro koupelnu

FND stavby 20.09.2022

5 tipů pro koupelnu

Přinášíme novou nepravidelnou rubriku „5 tipů pro“. V ní se podíváme na různé části domu a nabídneme několik možností, jak si svoje bydlení zútulnit. Dnes se zaměříme na koupelnu.

Možná se to nezdá, ale v koupelně trávíme poměrně dost času. Už to není jen jakási „technická“ místnost, kam se jdete jen umýt, vyprat si apod. Ne. Dnes je koupelna plnohodnotnou místností obydlí, kde provádíme nejen očistu, ale kde se také osvěžíme a relaxujeme. Proto bychom jí měli věnovat nějaký čas, aby nám v ní bylo dobře. Zde je 5 našich tipů pro inspiraci.

Dobře si ji rozmyslete

Ještě před samotnou stavbou / rekonstrukcí si dobře rozmyslete, jak bude koupelna uspořádána. Podle toho, kde budete chtít mít umyvadlo, vanu nebo případně pračku, povedete rozvody vody. Jakmile budou ve zdi, tak je opravdu nechcete je tak přemisťovat. Stejně tak kachle volte podle toho co se Vám opravdu líbí. Nenechte se přesvědčit jen tím, že je něco trendy. Je to Vaše koupelna a umývat se v ní budete Vy. Přirozeně by se tak měla koupelna líbit Vám. Ne designérům, kteří si k Vám jen těžko přijdou vyčistit zuby. A výměna kachlí je o dost náročnější než vymalovat v obýváku.

Máte jasno v tom, jestli se raději sprchujete, nebo koupete? Volbu mezi vanou a sprchovým koutem Vám může pomoci vyřešit velikost koupelny. Ale pokud se vejdou obě varianty… Popřemýšlejte, jestli nemáte v rodině někoho, komu by už mohlo dělat potíže přelézt okraj vany (i když dnes už se dělají i vany s dvířky). Co děti? Vyřádí se ve vaně, nebo se neřadí mezi vodomily?

Termostatické baterie

Pokud nemáte jasně definovaný styl podle určité modelové a designové řady celé koupelny, máte poměrně široké možnosti volby. Zvlášť co se týká baterií. Známe klasické kohoutkové, pákové a také termostatické. Tyto jsou zajímavé především tím, že udrží nastavenou teplotu vody. Nemusíte si tak pokaždé míchat Vaši oblíbenou teplotu vody. Baterie to udělá za Vás. Nepotřebujete přitom žádné napájení. Tyto baterie pracují na základě roztažnosti materiálů. Jedním kohoutkem tak nastavíte teplotu a druhou sílu proudu vody. Tyto baterie mají ještě jednu výhodu. Tou je pojistka proti opaření. Většinou bývá na teplotě 36-38°C. Nemusíte se tak bát, že by třeba Vaše díte v zápalu hry prudce otočilo kohoutkem nebo pákou baterie a opařilo se. Samozřejmě můžete pustit i teplejší vodu, než na jaké je pojistka, ale musíte ji nejdřív stisknout.

S tímto typem baterií se ale pojí jedno upozornění. Výrobci rádi v rámci designu dělají baterie hladké, včetně ovládacích prvků. Množí se pak stížnosti uživatelů, že s mokrýma a namydlenýma rukama těžko zapínají a vypínají vodu, protože jim ovládací prvky jednoduše prokluzují. Tyto stížnosti samozřejmě výrobci neudávají, proto radíme projít recenze na internetu, nebo vybrat takovou, která má pákové ovládací prvky, nebo alespoň ne úplně hladké.

Podlahové vytápění

Možná ten pocit, že vylezete z teplé sprchy a ovane Vás chladnější vzduch koupelny. To vyřešíte županem, ale bosé nohy stejně šlapou na nepříjemně studené kachličky. Kobereček je buď jen u umyvadla, nebo je pořád mokrý. Toto spolehlivě vyřeší podlahové vytápění. Ať už elektrické, nebo teplovodní. Ten pocit bosých nohou stojících na teplé podlaze je tak příjemný, že si možná budete chodit do koupelny jen tak postát.

Podsvětlené zrcadlo

Tento doplněk ocení pravděpodobně více dámy. Výborně totiž nasvětlí tvář před zrcadlem a je tak menší pravděpodobnost, že při upravování svého zevnějšku něco přehlédnete. Setkáváme se se světly nad zrcadlem, ale ty často oslňují. Svítí totiž buď víc do zrcadla, nebo do obličeje. Pokud je světlo zabudované v zrcadle bývá ven propouštěno mléčným sklem a je tudíž jemné, neoslňující a přitom vše výborně osvětlí.

LED osvětlení

Není žádné tajemství, že koupelna slouží, kromě hygieny, i k relaxaci. Takzvaně se naložit do horké koupele, nebo si zalézt do masážní sprchy je zkrátka uvolňující. Po perném dni to opravdu pomůže. Co nám ale může náladu trochu kazit je osvětlení. Na stropě je přilepené jedno velké světlo. Pak máme kosmetická světýlka u zrcadla a celé to svítí buď moc, nebo málo a když zhasneme úplně, tak se zabijeme o vanu, nebo zakopneme o povalující se ručník. Nic naplat, dobré osvětlení je důležité. Výbornou službu nám v koupelně odvedou LED světla. Vyrábí se v různých tvarech. Jako pásky je můžeme umístit prakticky kamkoliv. A co je nejdůležitější, jde u nich jednoduše měnit intenzita světla. Dnes už lze běžně nastavit i teplota bílé nebo rovnou změnit barvu světla.

Autor: FND Stavby s.r.o.

Nachytřete se

Nové články

benefits backgound
BEZSTAROSTNOST

BEZSTAROSTNOST

Připravíme projekt, zajistíme financování a postaráme se o výstavbu.


Vy žijte

KVALITA

KVALITA

Kvalitní materiály od cihly přes tašky po poslední dlaždičku.


Vlka se bát nemusíte

VARIABILITA

VARIABILITA

Široký výběr katalogových domů, ale klidně vám vytvoříme vlastní projekt.


Vybere si každý

RYCHLOST

RYCHLOST

Cihlové domy stavíme ve vysoké kvalitě a přitom rychle.


Hotovo do roka a do dne

INDIVIDUALITA

INDIVIDUALITA

S našim designovým studiem máte interiér na míru v ceně.


Bydlete podle sebe