blog

5 tipů pro obývací pokoj

FND stavby 23.12.2022

5 tipů pro obývací pokoj

Obývací pokoj je centrum domácího života. Často se jedná o největší pokoj v domě nebo bytě. Trávíme v něm rodinné chvíle při povídání, sledování televize, hraní si s dětmi… Do „obýváku“ také uvádíme návštěvy, a tak se z něj stává i reprezentativní místnost. Věnovat mu pozornost při zařizování se skutečně vyplatí.

V naší nepravidelné rubrice 5 tipů pro… se zaměříme právě na obývací pokoj. Jak jej uspořádat, jak jej vybavit.

Určete centrum prostoru

Prostor obývacího pokoje by měl být uspořádaný k nějakému centrálnímu bodu, který dodá vašemu pokoji šmrnc a svým způsobem i řád. Tímto bodem může být krb, dominantní okno nebo konferenční stolek. Často lidé volí jako centrum televizi. Zrovna tu bychom ale nedoporučovali. Když si pozvete návštěvu, asi se s ní nechcete koukat na televizi. Pokud televizi máte, určitě by měla být dobře viditelná. Přeskládávat věci a nábytek, nebo sedět s otočenou hlavou do boku je nekomfortní. Pokud ji ale zakomponujete do prostoru, aby nebyla výrazná, rozhodně to nebude na škodu. Umístěte ji do obývací stěny, velké police v knihovně… Nenechte ji vyniknout.

Světlo udělá hodně

Dnes je velmi trendy spojovat kuchyň a jídelnu s obývacím prostorem. Myslete na oddělení těchto částí i světelně. Jedno světlo pro Kuchyň a jídelnu a druhé pro prostor se sedačkou. Abyste zajistili dostatek světla a dodali interiéru na zajímavosti, použijte ještě další malá svítidla na stěnu, do knihovny nebo i stojací lampu. Budete tak mít možnost určit, která část pokoje je v tuto chvíli dominantní a intenzitou osvětlení i náladu prostoru.

Barvy

Kromě světla dotváří náladu prostoru i barvy. Jejich sladění a kombinace by vydaly na několik samostatných článků, proto je necháme trochu stranou. Co je důležité je jas barev. Světlé barvy opticky rozšiřují prostor, zatímco tmavé jej zmenšují. Pokud máte obývací pokoj malý, doporučujeme světlé barvy. Například černá, tmavá bordó nebo hnědá by z malého pokoje mohly udělat komoru na košťata. Bílá, světle modrá, světle žlutá a podobně prostor provzdušní. Pravdou ale zůstává, že menší t4mavší místnosti mohou působit tak nějak útulněji.

I bosá noha se musí cítit pohodlně

Ano, řeč bude o podlahových krytinách. Dávno pryč jsou doby, kdy musel být v obýváku koberec. Ne, že by koberec byl něco špatného. Ale neupínejte se na něj. Plovoucí podlaha, dřevěná podlaha dnes už také kvalitní lino, mohou posloužit stejně dobře. Důležité je zvolit podlahovou krytinu, která bude příjemná i pro bosou nohu. Doma budete chodit nejspíš bosky nebo maximálně v pantoflích. Podlaha by neměla být studená a v pantoflích byste neměli zakopávat o příliš chlupatý koberec. Dekor podlahové krytiny pak podtrhuje design celého prostoru.

Kam dát všechny věci?

Úložných prostor není nikdy dost. I obývací pokoj by jich měl mít dostatek. Poličky na knihy, vitríny na skleničky, fotky a dekorační předměty. Uzavřené šuplíky nebo skříňky na cokoliv. Prostor zaručeně prosvětlí i nějaká ta zeleň. Máte kam ji dát?

Když se při plánování obývacího pokoje trochu zamyslíte, budete jej mít útulný i reprezentativní. Třeba zjistíte, že to není ani tak těžké. A nebojte se inspirovat u jiných obýváků. Pokud si nejste jistí, můžete se obrátit i na odborníka na interiérový design. FND Stavby vám zatím obývák pouze postaví, ale již brzy vám budeme moci nabídnout i službu interiéru na klíč.

Autor: FND Stavby

Nachytřete se

Nové články

benefits backgound
BEZSTAROSTNOST

BEZSTAROSTNOST

Připravíme projekt, zajistíme financování a postaráme se o výstavbu.


Vy žijte

KVALITA

KVALITA

Kvalitní materiály od cihly přes tašky po poslední dlaždičku.


Vlka se bát nemusíte

VARIABILITA

VARIABILITA

Široký výběr katalogových domů, ale klidně vám vytvoříme vlastní projekt.


Vybere si každý

RYCHLOST

RYCHLOST

Cihlové domy stavíme ve vysoké kvalitě a přitom rychle.


Hotovo do roka a do dne

INDIVIDUALITA

INDIVIDUALITA

S našim designovým studiem máte interiér na míru v ceně.


Bydlete podle sebe