blog

5 tipů pro Vaši kuchyň

FND stavby 04.11.2022

5 tipů pro Vaši kuchyň

Člověk má jíst, aby žil. Nemá žít, aby jedl. Je ale také pravda, že kdo dobře jí, tomu se dobře žije. Ať už tyto věty chápeme jakkoliv, jisté je, že jídlo hraje v našem životě nesmírně důležitou roli. Proto bychom také měli věnovat náležitou pozornost přípravě jídla a tím pádem i prostoru, kde jídlo připravujeme – kuchyni. Přinášíme 5 tipů, čemu při plánování kuchyně věnovat pozornost.

Kuchyň je odvislá od dispozic bytu nebo domu. Někdo má prostor se vyřádit a jiný se musí smířit s malou kuchyní z velkoobchodu s nábytkem. Ať tak či tak, je dobré věnovat pozornost několika stěžejním bodům.

Prostor

Pokud máte dostatečné dispozice v bytě / domě myslete na to, abyste měli jednotlivá „stanoviště“ dobře uspořádaná. Když je uspořádáte logicky, ušetří Vám to spoustu kroků. Asi nikomu se nechce naběhat při přípravě palačinek 5 kilometrů. V kuchyni jsou 3 stěžejní místa. Uložení potravin, příprava a vaření jídla a mytí nádobí. Máte-li možnost, uspořádejte je do trojúhelníku. Pokud musí být v řadě vedle sebe (linka pouze u stěny) zkuste systém, který se osvědčil řadě lidí. Od jednoho konce ke druhému: Uložení potravin, dřez, příprava jídla, varná deska. Je to z toho důvodu, že potraviny je potřeba často umýt (zelenina, ovoce…). Vezmete to rovnou přes dřez po cestě k místu, kde krájíte, mícháte atp. U přípravy jídla pak máte z jedné strany na dosah varnou desku a z druhé dřez, kde můžete třeba průběžně umývat nádobí atp. Vše je tak pěkně po ruce.

Ergonomie

Vaření se většinou nesfoukne za 5 minut. A tak je dobré dbát i na své zdraví a postavit kuchyň tak, aby nás z ní třeba nebolely záda. Pracovní deska by měla být ve správné výšce. Hrbit se u krájení cibule opravdu nechcete. Není problém nechat kuchyň vyrobit tak, aby byla výška pracovní desky v ideální výšce pro toho, kdo bude v kuchyni trávit pravděpodobně nejvíc času. Opravdu se ji nebojte zvýšit oproti standardům. Naopak snížit výšku doporučujeme u varné desky. Budete mít lepší přehled o tom co se děje v hrnci a nebudete muset zbytečně zvedat ruce při přidávání věcí do hrnce, nebo jeho odstavovaní z plotny. A vůbec se Vám bude s nádobím lépe manipulovat. A trouba se dnes už také dává většinou do výšky pracovní desky. Při pečení oceníte, že se nebudete muset neustále shýbat.

Úložný prostor

Asi není třeba dodávat, že čím víc úložného místa budete v kuchyni mít, tím lépe. Zamyslete se ale nad provozem. Spodní zásuvky by měly být celovýsuvné. Asi se nechcete plazit po zemi a lovit pánvičku z napůl vysunuté zásuvky, že? Celovýsuv umožňuje dobrou dostupnost uložených věcí a také přehled. Opět to dost urychluje práci. Horní skříňky můžete opatřit výklopnými dvířky a minimalizovat tak šanci, že někoho při otevírání praštíte do hlavy. A zvažte jako troubu multifunkční přístroj, který zvládne zastat i funkci mikrovlnky. Nezdá se to, ale ušetříte tím celkem dost místa.

Elektřina

Zásadní pro vaření je také dostatečný počet zásuvek pro malé spotřebiče. Mixer, šlehač, toustovač… Dnes už se dá řešit dostatek zásuvek třeba vysouvacím mechanizmem z pracovní desky. Máte tak zásuvky po ruce tehdy, když je potřebujete a jindy je můžete skrýt.

Osvětlení

Dostatek světla je nutnost. Nespoléhejte jen na stropní svítidlo. Při práci s nožem oceníte, když na práci uvidíte. A Vaše oči se také nebudou tolik unavovat. Dejte na spodní část závěsných skříněk třeba LED pásek, který vytvoří pruh dostatečně silného světla nad pracovní deskou a zároveň je úsporný.

Kuchyň je jedním z center domova a na zážitky spojené s jídlem a jeho chutí se vzpomíná nejlépe. Naplánujte si svoji novou kuchyň tak, aby Vám v ní bylo dobře. Přejeme Dobrou chuť.

Autor: FND Stavby

Nachytřete se

Nové články

benefits backgound
BEZSTAROSTNOST

BEZSTAROSTNOST

Připravíme projekt, zajistíme financování a postaráme se o výstavbu.


Vy žijte

KVALITA

KVALITA

Kvalitní materiály od cihly přes tašky po poslední dlaždičku.


Vlka se bát nemusíte

VARIABILITA

VARIABILITA

Široký výběr katalogových domů, ale klidně vám vytvoříme vlastní projekt.


Vybere si každý

RYCHLOST

RYCHLOST

Cihlové domy stavíme ve vysoké kvalitě a přitom rychle.


Hotovo do roka a do dne

INDIVIDUALITA

INDIVIDUALITA

S našim designovým studiem máte interiér na míru v ceně.


Bydlete podle sebe